Mineralne materije  Kalcijum i Magnezijum

Mineralne materije
Kalcijum i Magnezijum

 

 

Kalcijum (Ca ) je mineral koji je najviše zastupljen u telu, tačnije u kostima i zubima. Kalcijum koji je skladišten u kostima ima ulogu da izlazi ukoliko je to potrebno, npr. reguliše pH vrednost u telu. Utiče na stanje kostiju i zuba. Opušta mišiće i smanjuje krvni pritisak.

 

 

 

Hrana bogata Ca

 

 

Bademi
Jogurt
Kefir
Sirovo orgnsko mleko
Sardine
Brokoli
Kelj
Sir
Pomorandže
Susam

 

Nedostatak kalcijuma najčešće dovodi do krhkih kostiju, osteoporoze, i krhkih zuba. Da bi se kalcijum apsorbovao treba unositi i dovoljno magnezijuma, vitamina D i vitamina K.

 

 

 

 

Magezijum (Mg )

je mineral koji utiče na mnoge stvari u našem telu. Posebno poboljšava kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava rad srca, smanjuje umor i iscrpljenost, oslobađa energiju prilikom metaboličkih procesa, poboljšava rad nervnog sistema, daje čvrstoću kostiju i zuba i njihovo očuvanje, učestvuje u sintezi proteina i deobi ćelija. Magnezijum sprečava stvaranje oseoporoze. Većina magnezijuma u telu je skladištena u kostima. Utiče na migrenu jer pospešuje rad moždanih nerava.

 

Veoma je važno da znate ovo. Da bi telo koristilo kalcijum treba imati magnezijum kao kofaktor, tačnije oni rade zajedno. Takođe smanjuje rizik od dijebetesa tip 2 jer utiče na metabolizam glukoze.

 

 

Hrana bogata Mg

 

 

Spanać
Crna Čokolada
Smokva
Banana
Avokado
Crni pasulj
Badem
Semenke bundeve
Jogurt i kefir
Orašasti plodovi

 

 

Nedostaci magnezijuma su: zatvor, gubitak apetita, opšte loše osećanje, umor, brzo zamaranje, grčevi u mišićima, žmarci, razdražljivost, poremećaj sna, glavobolja, lošija koncentracija i psihičke promene. Pojavljuju se žmarci, drhtanje, stezanje mišića, grčevi, iznenadne promene ponašanja koje izaziva povećana električna aktivnost u mozgu i abnormalan srčani ritam. Takođe dolazi do poremećaja sa hormonima i PMS.

 

 

Unosite koliičine magnezijuma i kalcijuma u odnosu 1:1 ili 1:2.

 

 

Nemanja Ljubisavljević
Trener i Savetnik za ishranu