Šećer, činjenice, i kakav uticaj na telo čoveka

Šećer

 

Šećer, sladak, neodoljiv, droga od koje smo svi zavisni. Kada kažem šećer mislim na rafinirani gde ga ima svugde od čistog rafinisanog do kolača, sladoleda, mlečnih proizvoda, hleba i peciva, rafiniranih sokova, gaziranih sokova, energetskih pića, i ostalih rafiniranih proizvoda.
– Samo u 2016. godini proizvedeno je 169.083 miliona tona šećera u svetu. Srbija je u 2016 godini proizvela 2,5 miliona MT šećera.

 

 

Proces

 

Glavni izvor sirovina za proizvodnju šećera su šećerna repa i šećerna trska. Šećer se dobija tako što se te sirovine presuju i kuvaju u tečnom rastvoru. Otkuvavanjem se dobijaju kristali šećera. Procesom prerade može se kontrolisati čistoća šećera.

 

 

Proizvodi od šećera

 

– Šećer najviše koristimo u proizvodnji ili kao dodatak. Koristimo ga u proizvodnji kolača, hleba i peciva, ili kao dodatak uz kafu, takođe konzumiramo i ostale rafinisane proizvode koji su puni šećera. Postali smo zavsni od tih proizvoda baš zbog šećera.

 

– Šećer je glavni uzročnik bolesti kao što su dijabete, gojaznost, bolesti srca, rak. Sve više dece obolevaju od takvih bolesti, pre svega dijebetes i gojaznost.

 

– Rafinirani šećer je mešavina glukoze i fruktoze koji se razdvajaju tokom varenja ( rafinirani ). Proste šećere naćićete u voću i povrću u njihovom prirodnom sastavu sa vodom, mineralima i vitaminima…itd.

 

Glukoza je glavni izvor energije kod čoveka

 

 

Kako se glukoza pretvara u enrgiju?

 

– Kada konzumirate hranu tokom varenja telo razdvaja ugljene-hidrate na glukozu i fruktozu.
Kada glukoza udje u krvotok tada pankreas ispušta hormon insulin koji reguliše glukozu u krvi i doprema ih u ćelije. Na ćelijama se nalaze receptori za insulin. Kada insulin dodje u dodir sa receptorima ćelije se otvara i glukoza ulaskom se pretvra u energiju. Većim unosom glukoze dolazi do većeg oslobađenja insulina što moze dovesti do i dijebetesa.

 

Glukoza ima još jednu ulogu. Kada se bavite sportom, mišićima treba energija i tada mišići uzimaju glukoza koja se nalazi u krvotoku i tako smanjuje nivo šećera u krvi kao i insulina. To dovodi i do boljeg rada pankreasa.

 

 

Koju fruktoza ima funkciju?

 

– Fruktoza u prirodnom stanju ulazi u krvotok i direktno ulazu u ćelije bez pomoći insulina. Ali kod rafinirane fruktoze ( kukuruzni šećer ), dolazi do toga da fruktoza ulazi u jetru koja je pretvara u masti. To dovodi do oboljenja jetre.

 

Kako refinirani šećer uništava telo?

– Šećer je uzročnik mnogih bolesti

 

1. Kardivaskularne bolesti

 

– Kada konzumirate dodati šećer ( rafinirani ),koji ostaje u krvotoku, to dovodi do visokog holesterola, zatvara arterije i dolazi do visokog krvnog pitiska, angine pektoris, pa čak i do infarkta. Dodati šećer ne sme da ostaje u krvotoku duže vreme, ako se to desi to dovodi i do povišenog šećera u krvi i do zapaljenja. Kada se to desi arterije su oštećene i jetra koja proizvodi holesterol šalje ga u krvotok da popravi oštećene zidove i tada se u krvotoku nalazi i višak holesterola. Da ne govorim o pretežnoj ishrani životinjskog porekla.

 

 

2. Bolesti jetre

 

– Jetra je zadužena za metabolizam masti. Ako konzumirate mnogo šećera jetra i dalje mora da proizvodi holesterol s vremena na vreme, a kao što sam rekao fruktozni kukuruzni šećer se pretvra u masti u jetri i data dolazi do nastanka previše masti, a ujedno i do viška šećera. Telo prepoznaje većinu šećer kao toksine , a jetra je ta koja je zadužena za detoksikaciju teških metala, i za fruktozni kukuruzni šećer , koji ulaskom pretvra se u masti i dolazi do zapaljenja jetre. Jetra je i ta koja ima sposobnost da popravlja oštećene zidove arterija, tkiva..

 

3. Digestivni trakt

– U digestivnom traktu se nalaze mikrobi, dobre bakterije ( probiotic ), takodje su tu i loše bakterije, fungi, kvasac…
Kada konzumirate mnogo šećera kvasci, kandida i ostali mikrobi moraju da se hrane ( hrane se isključivo šećerima ), tada dolazi do rasta tih mikroba dolazi do stvaranja otrova i do bolesti trakta, koji može dovesti i do autoimunih bolesti.

 

 

4. Bolesti metabolizma

 

– Metabolizam je sistem koji kontroliše sve u organizmu. Od žlezda koje kontrolišu hormone do šećera u krvi, takodje kontroliše varenje, apsorbciju vitamina i minerala. Ako se metabolizam poremeti dolazi do oboljenja jetre, pankreasa kao i dijabetes gde sve više dece oboljeva, autoimune bolesti kao što su bolesti štitaste žlezde, visok pritisak, osteoporoza, kronova bolest…itd.

 

 

5. Određena tipovi raka

 

– Ketogena dijeta je ili dijeta sa 80%masti 15% proteina 5% ugljenih-hidrata( biljne ishrane ). Kada konzumirate toliko masti i malo šećera vaše telo počinje da sagoreva masti kao izvor energije. To se pokazalo kao dobra dijeta u lečenju određenih tipova raka, takođe u skidanju kilograma.

 

 

6. Depresija

 

– Kada konzumirate mnogo šećera, ispušta se mnogo insulina da bi kontrolisao glukozu, ali tada dolazi do zapaljenja receptora koji se nalaze u vašem organizmu tj. ćelijama. Tada dolazi do nastanka takozvanog Piks ( to je kada telo ne može više da održi normalan nivo šećera u krvi, otporan je na insulin i telo proizvodi još više insulina da bi se dobio isti efekat i onda je nivo šećera neujednačen tj. dolazi do naglih skokova i naglih padova šećera u krvi što veoma utiče na raspoloženje osobe, kao i do nastanka dijebetesa.

 

Kako da prepoznate rafinirane šećere u proizvodima

 

Prvo kada odete u market čitajte šta sadrži proizvod. Ovo su neki od zaslađivača ( rafiniranih).

– Agave sirup
– Kukuruzni sirup i visoko koncentrisanifruktozni kukuruzni šećer
– Braon šećer
– Melaza
– Rafinirani javorov sirup
– Fruktoza
– Pirinčani braon šećer
– Maltoza
– Glukozni sirup
– Tapioka sirup
– Pirinčani sirup
– Skropni sirup
– Dekstran
– Sorgum
– Melasa
– Saharoza
– Sirup
– Dekstroza, dekstrin, dekstran,maltodekstrin
– Koncentrisani voćni sokovi

 

 

Činjenice su tu kao i dokazi, ali i dalje nastavljamo sa takvom ishranom koja oštećuje naše telo. Postoje razne alternativni šećeri prirodni, koji se nalaze u biljkama. Mozemo da izbacimo rafinirane u ubacimo prirodne zaslađivače. Najbolja zamena su urme, javorov sirup organski, prirodni sirovi organski med koji možete naći u svakom selu, kao i voće, stevija.

 

 

– Prirodni šećeri se mogu koristiti i u pripremi kolača, sladoleda, smutia, kao i prirodnih biljnih napitaka.

 

– Ako izbacite rafinirane proizvode vaše telo će vam biti zahvalno jer ste mu pomogli tj. sebi da održite balans i okrenete se zdravim navikama. Bićete pozitivnije, imaćete više energije, mentalno ćete biti u ravnoteži ( neće te biti izmoreni psihički ) i još mnogo drugih promena.

 

 

 

 

Hipokrat je rekao pre 2000 godina
Neka hrana bude tvoj lek

 

Nemanja Ljubisavljević
Trener i Savetnik za ishranu