Šećer
Šećer, sladak, neodoljiv, droga od koje smo svi zavisni. Kada kažem šećer mislim na rafinirani gde ga ima svugde od čistog rafinisanog do kolača, sladoleda, mlečnih proizvoda, hleba i peciva, rafiniranih sokova, gaziranih sokova, energetskih pića, i ostalih rafiniranih proizvoda.
– Samo u 2016. godini proizvedeno je 169.083 miliona tona šećera u svetu. Srbija je u 2016 godini proizvela 2,5 miliona MT šećera.
Proces
Glavni izvor sirovina za proizvodnju šećera su šećerna repa i šećerna trska. Šećer se dobija tako što se te sirovine presuju i kuvaju u tečnom rastvoru. Otkuvavanjem se dobijaju kristali šećera. Procesom prerade može se kontrolisati čistoća šećera.
Proizvodi od šećera
– Šećer najviše koristimo u proizvodnji ili kao dodatak. Koristimo ga u proizvodnji kolača, hleba i peciva, ili kao dodatak uz kafu, takođe konzumiramo i ostale rafinisane proizvode koji su puni šećera. Postali smo zavsni od tih proizvoda baš zbog šećera.
– Šećer je glavni uzročnik bolesti kao što su dijabete, gojaznost, bolesti srca, rak. Sve više dece obolevaju od takvih bolesti, pre svega dijebetes i gojaznost.
– Rafinirani šećer je mešavina glukoze i fruktoze koji se razdvajaju tokom varenja ( rafinirani ). Proste šećere naćićete u voću i povrću u njihovom prirodnom sastavu sa vodom, mineralima i vitaminima…itd.
– Glukoza je glavni izvor energije kod čoveka
Kako se glukoza pretvara u enrgiju?
– Kada konzumirate hranu tokom varenja telo razdvaja ugljene-hidrate na glukozu i fruktozu.
Kada glukoza udje u krvotok tada pankreas ispušta hormon insulin koji reguliše glukozu u krvi i doprema ih u ćelije. Na ćelijama se nalaze receptori za insulin. Kada insulin dodje u dodir sa receptorima ćelije se otvara i glukoza ulaskom se pretvra u energiju. Većim unosom glukoze dolazi do većeg oslobađenja insulina što moze dovesti do i dijebetesa.
Glukoza ima još jednu ulogu. Kada se bavite sportom, mišićima treba energija i tada mišići uzimaju glukoza koja se nalazi u krvotoku i tako smanjuje nivo šećera u krvi kao i insulina. To dovodi i do boljeg rada pankreasa.
Koju fruktoza ima funkciju?
– Fruktoza u prirodnom stanju ulazi u krvotok i direktno ulazu u ćelije bez pomoći insulina. Ali kod rafinirane fruktoze ( kukuruzni šećer ), dolazi do toga da fruktoza ulazi u jetru koja je pretvara u masti. To dovodi do oboljenja jetre.
Kako refinirani šećer uništava telo?
– Šećer je uzročnik mnogih bolesti
1. Kardivaskularne bolesti
– Kada konzumirate dodati šećer ( rafinirani ),koji ostaje u krvotoku, to dovodi do visokog holesterola, zatvara arterije i dolazi do visokog krvnog pitiska, angine pektoris, pa čak i do infarkta. Dodati šećer ne sme da ostaje u krvotoku duže vreme, ako se to desi to dovodi i do povišenog šećera u krvi i do zapaljenja. Kada se to desi arterije su oštećene i jetra koja proizvodi holesterol šalje ga u krvotok da popravi oštećene zidove i tada se u krvotoku nalazi i višak holesterola. Da ne govorim o pretežnoj ishrani životinjskog porekla.
2. Bolesti jetre
– Jetra je zadužena za metabolizam masti. Ako konzumirate mnogo šećera jetra i dalje mora da proizvodi holesterol s vremena na vreme, a kao što sam rekao fruktozni kukuruzni šećer se pretvra u masti u jetri i data dolazi do nastanka previše masti, a ujedno i do viška šećera. Telo prepoznaje većinu šećer kao toksine , a jetra je ta koja je zadužena za detoksikaciju teških metala, i za fruktozni kukuruzni šećer , koji ulaskom pretvra se u masti i dolazi do zapaljenja jetre. Jetra je i ta koja ima sposobnost da popravlja oštećene zidove arterija, tkiva..
3. Digestivni trakt
– U digestivnom traktu se nalaze mikrobi, dobre bakterije ( probiotic ), takodje su tu i loše bakterije, fungi, kvasac…
Kada konzumirate mnogo šećera kvasci, kandida i ostali mikrobi moraju da se hrane ( hrane se isključivo šećerima ), tada dolazi do rasta tih mikroba dolazi do stvaranja otrova i do bolesti trakta, koji može dovesti i do autoimunih bolesti.
4. Bolesti metabolizma
– Metabolizam je sistem koji kontroliše sve u organizmu. Od žlezda koje kontrolišu hormone do šećera u krvi, takodje kontroliše varenje, apsorbciju vitamina i minerala. Ako se metabolizam poremeti dolazi do oboljenja jetre, pankreasa kao i dijabetes gde sve više dece oboljeva, autoimune bolesti kao što su bolesti štitaste žlezde, visok pritisak, osteoporoza, kronova bolest…itd.
5. Određena tipovi raka
– Ketogena dijeta je ili dijeta sa 80%masti 15% proteina 5% ugljenih-hidrata( biljne ishrane ). Kada konzumirate toliko masti i malo šećera vaše telo počinje da sagoreva masti kao izvor energije. To se pokazalo kao dobra dijeta u lečenju određenih tipova raka, takođe u skidanju kilograma.
6. Depresija
– Kada konzumirate mnogo šećera, ispušta se mnogo insulina da bi kontrolisao glukozu, ali tada dolazi do zapaljenja receptora koji se nalaze u vašem organizmu tj. ćelijama. Tada dolazi do nastanka takozvanog Piks ( to je kada telo ne može više da održi normalan nivo šećera u krvi, otporan je na insulin i telo proizvodi još više insulina da bi se dobio isti efekat i onda je nivo šećera neujednačen tj. dolazi do naglih skokova i naglih padova šećera u krvi što veoma utiče na raspoloženje osobe, kao i do nastanka dijebetesa.
Kako da prepoznate rafinirane šećere u proizvodima
Prvo kada odete u market čitajte šta sadrži proizvod. Ovo su neki od zaslađivača ( rafiniranih).
– Agave sirup
– Kukuruzni sirup i visoko koncentrisanifruktozni kukuruzni šećer
– Braon šećer
– Melaza
– Rafinirani javorov sirup
– Fruktoza
– Pirinčani braon šećer
– Maltoza
– Glukozni sirup
– Tapioka sirup
– Pirinčani sirup
– Skropni sirup
– Dekstran
– Sorgum
– Melasa
– Saharoza
– Sirup
– Dekstroza, dekstrin, dekstran,maltodekstrin
– Koncentrisani voćni sokovi
Činjenice su tu kao i dokazi, ali i dalje nastavljamo sa takvom ishranom koja oštećuje naše telo. Postoje razne alternativni šećeri prirodni, koji se nalaze u biljkama. Mozemo da izbacimo rafinirane u ubacimo prirodne zaslađivače. Najbolja zamena su urme, javorov sirup organski, prirodni sirovi organski med koji možete naći u svakom selu, kao i voće, stevija.
– Prirodni šećeri se mogu koristiti i u pripremi kolača, sladoleda, smutia, kao i prirodnih biljnih napitaka.
– Ako izbacite rafinirane proizvode vaše telo će vam biti zahvalno jer ste mu pomogli tj. sebi da održite balans i okrenete se zdravim navikama. Bićete pozitivnije, imaćete više energije, mentalno ćete biti u ravnoteži ( neće te biti izmoreni psihički ) i još mnogo drugih promena.
Hipokrat je rekao pre 2000 godina
Neka hrana bude tvoj lek
Nemanja Ljubisavljević
Trener i Savetnik za ishranu